Gümülcine, 21 Temmuz 2026.
Bağımsız İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, 2026-2027 eğitim-öğretim yılında İskeçe ilindeki 12 okulun faaliyetlerinin askıya alınması kararını Meclis gündemine taşıdı.
Milli Eğitim Bakanı’na yönelttiği soru önergesinde Zeybek; kararın hangi kriterlere ve verilere dayandığını, öğrencilerin taşınması ile eğitimlerinin kesintisiz devamının nasıl sağlanacağını ve eğitim personelinin durumunu sordu. Zeybek ayrıca okulların yeniden faaliyete geçirilmesini talep ederek, 2019’dan bu yana İskeçe ve Doğu Makedonya-Trakya genelinde kapatılan veya faaliyetleri askıya alınan okul sayısının açıklanmasını istedi.
SORU ÖNERGESİ
Atina, 20.07.2026
Milli Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanı’na
Konu: “2026-2027 eğitim-öğretim yılında İskeçe İli’nde 12 ilköğretim okulunun faaliyetlerinin askıya alınması kararına ilişkin ciddi sorular”
2026-2027 eğitim-öğretim yılında İskeçe İli’nde toplam 12 ilköğretim okulunun faaliyetlerinin askıya alınmasına karar verildiği yönündeki haber, İskeçe yerel toplumunda büyük endişeye yol açmıştır.
Söz konusu okullar; Boyacılar - Vafeika, Alma - Alma, Y. Lıca - Ano Thermes, K. Öksüzlü - M. Orfanou, Salıncak - Aiora, Kozluca - Kotili, Gencerli - Kentiti ve Agios Athanasios anaokulları, Koyunköy - Kimmeria İlkokulu, Görme Engelliler ve Az Görenler Özel İlkokulu ile Beyköy - Avato ve Boyacılar - Vafeika Azınlık İlkokullarıdır.
Bu haber; İskeçe (Xanthi) İli’nde ve genel olarak ülkenin tamamında kamu eğitimini gerilemeye, itibarsızlaştırılmaya ve nihayetinde okulların kapatılmasına mahkûm eden hükümet kararlarının devamı niteliğindedir. Okulların ve sınıfların birleştirilmesi, yetersiz finansman, personel ve altyapı eksiklikleri ile Milli Eğitim Bakanlığı yönetiminin eğitimcilere karşı başlattığı disiplin soruşturması furyası bu politikaların başlıca örnekleridir.
Kiryakos Miçotakis hükümetinin genel olarak uyguladığı politikaların; Ulusal Sağlık Sistemi’nin itibarsızlaştırılması, kamu eğitiminin geriletilmesi, kamu hizmetlerinin kapatılması, ELTA şubelerinin faaliyetlerine son verilmesi, ülkenin taşra bölgelerine yönelik herhangi bir kalkınma planının bulunmaması ve birincil sektörün yok edilmesi gibi sonuçlara yol açtığı artık tüm vatandaşlar tarafından anlaşılmıştır.
Bunlara, Yeni Demokrasi iktidarıyla bağlantılı skandallar, karteller ve vatandaşların ekonomisini ve bütçesini ağır biçimde etkileyen hayat pahalılığı da eklendiğinde, ülkenin taşra bölgelerinin, Trakya’nın ve İskeçe’nin bu politikaların başlıca mağduru olduğu açıktır. Bu durumun en önemli sonuçlarından biri de B. Trakya bölgesinde yaşanan demografik çöküştür.
Yukarıda belirtilenler doğrultusunda, yetkili Bakana aşağıdaki sorular yöneltilmektedir:
1. İskeçe İli’ndeki 12 okulun 2026-2027 eğitim-öğretim yılında faaliyetlerinin askıya alınmasına hangi kriterler doğrultusunda karar verilmiştir? Karara dayanak oluşturan tüm verilerin sunulması talep edilmektedir.
2. Söz konusu okulların faaliyetlerinin askıya alınması, yetkili Bakanlık açısından kaynaklardan ve eğitim personelinden “tasarruf” edilmesi anlayışı çerçevesinde mi gerçekleştirilmektedir? Başka bir ifadeyle bu karar, ülke genelinde uygulanan ve okulların ve sınıfların birleştirilmesine yol açan bilinen hükümet politikasının bir parçası mıdır?
3. Bakanlık, bu 12 okulun kapatılması nedeniyle eğitim sürecinde böylesine kendine özgü bir dışlanma yaşayacak olan tüm öğrencilerin sorunsuz biçimde taşınmasını ve eğitimlerine kesintisiz devam etmelerini güvence altına almış mıdır?
4. Hükümetin, İskeçe İli’ndeki söz konusu 12 okulu derhâl yeniden faaliyete geçirme yönünde bir niyeti var mıdır?
5. Sayın Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi’nin ülke yönetimini devraldığı 2019 yılından bu yana İskeçe İli’nde ve Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti genelinde kaç okul kapatılmış veya faaliyetleri askıya alınmıştır?
6. Söz konusu okullarda görev yapan eğitim personeli için nasıl bir düzenleme öngörülmektedir?
İskeçe Bağımsız Milletvekili
Hüseyin Zeybek
