Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Türklerin neden yok olmadıklarını anlattı

    Previous Next

    Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Türklerin neden yok olmadıklarını anlattı

    Gümülcine, 21.05.2022

    TOÇEK Tiyatro Topluluğu’nun düzenlediği “Türk kültürünün ortaya çıkışı” adlı konferans 21 Mayıs 2022 Cumartesi akşamı Gümülcine’de gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Ahmet Taşağıl katıldı.

    Konferansa; T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, TOÇEK Tiyatro Topluluğu Yönetrmeni Şükran Raif, DEB Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, sabık milletvekili Galip Galip, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan ve Kozlukebir Beleidyesi Muhalefet Lideri Erdem Hüseyin'in yanı sıra diğer kişiler katıldı.

    Konferans öncesinde TOÇEK Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Şükran Raif yaptığı kısa konuşmada Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’a konferansa katılımlarından dolayı teşekkür etti.

    T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu da yaptığı kısa selamlama konuşmasında TOÇEK’e ve Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’a teşekkür etti.

    Konferans, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’ın hayat hikayesinin okunması ile başladı. İnsanlık tarihinin M.Ö. 3000 yıllarında aydınlandığını, Mısır’da , Mezopotamya’da, Akdeniz dünyasında, Hindistan’da ve Çinde de böyle olduğunu belirten Taşağıl, “Ancak haritanın merkezinde Güney Sibirya’da Türklerin en eski atalarını takip edebiliyoruz. Türkler M.Ö. 7 büyük göç ve M.S. da 13 büyük göç gerçekleştirdiler. Mesela Türklerin Anadolu’ya - Önasya’ya gelişi bir sonuçtu. Ondan sonrası da Osmanlı dönemi ki onu da zaten biliyoruz. Bunları Çince v.d. yabancı belgelerden anlıyoruz.” Görüşlerine yer verdi.

    Taşağıl, Türklerin neden yok olmadıklarını ise şöyle anlattı:

    “Türkler göç edebilme yeteneği sayesinde yok olmadılar. Çünkü her zaman güçlü değilsinizdir; bazen güçlü ve bazen de zayıflarsınız. Güçlü ve sağlıklı olduğunuz zaman zaten problem yoktur. Önemli olan zor durumlarda hayatta kalabilmektir. Türkler bunu göç etme yetenekleri sayesinde başardı.

    Peki göç ettikleri alanlarda neden yok olmadılar?

    Türkler boylar halinde yaşadıkları için yok olmadılar. Bu sistemde yaşadıkları için yok olmadılar. Göçler ve boylar halinde yaşadıkları için ayakta kalabildiler.”

    Taşağıl, ortak Türk kimliğinin ilk defa nasıl ortaya çıktığını ise şöyle açıkladı:

    “420 tarihinde bir Pers-İran metninde ilk defa, 542 yılında Çince bir metinde ve 582 yılında Grekçe bir metinde Agathias’ın eserinde ortaya çıktı. Bizans kaynakları Türkiye ve Türk kelimesini de kulandılar. Kısacası 500’lü yıllar Türk adının yaygınlaştığı yıllardır…”

    Konferans soru-cevapla devam etti. Konferans sonunda da Taşağıl kitaplarını imzaladı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.