"Kırkkurbanı" bu yıl da yaşatıldı!

    Previous Next

    "Kırkkurbanı" bu yıl da yaşatıldı!

    Hebilköy halkının düzenlediği “Kırkkurbanı” etkinliği 16.06.2019 günü Hebilköy yakınlarındaki dağlık alanda düzenlendi.

    Etkinliğe yüzlerce soydaşın yanı sıra; T.C. Gümülcine Muavin Konsolosu İbrahim Işık, milletvekili İlhan Ahmet, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, Eyalet  Meclisine yeni seçilen  üyeler Tarkan Murtaza, Ahmet İbram, Cihan İmamoğlu, meclis üyeleri İsmail Hüse Mustafa ve Mustafa Katrancı, SEÇEK Derneği Başkanı Mesut Şerif, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, Kozlukebir Belediyesi Başkan Yardımcısı İsmail Molla Ali Memet İsmail, Kozlukebir Belediyesi Meclis Başkanı Hüseyin Hacı Mehmet, Kozlukebir Belediyesine yeni seçilen liste başkanlarından Erdem Hüseyin, yeni seçilen aza ve muhtarlar katıldı.

    GELENEKLER GÖRENEKLER İSLÂM’IN SÜSÜDÜR

    Öğle namazı sonrasında yapılan protokol konuşmalarında, yıllardan bu yana etkinliği düzenleyen Hebilköy halkını tebrik ettiklerini, aralarındaki bu birlik ve beraberliği bozmamaları gerektiğini söyleyen Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurlu Başkanı ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, “Gelenekler görenekler de ağaçlar gibidir. Yaprakları olmayan ağaçlar kurumuş demektir. Gelenekler görenekler İslâm’ın süsüdür. Bunların olması gerekir ve İslam’a destek verirler.

    Biz, Türk Milleti’nin Orta Asya’dan çıktığını biliyoruz. 800 yıllarında Müslüman oldular. Sonra Balkanlar’a geldiler ve Hıristiyan alemiyle karşılaştılar. Onların panayırları var. Bizimkisi panayır değil.

    Osmanlı orduları buralara gelmeden tekkeler kurulmuştur. Buralarda yıllarca Hıristiyan aleminin içinde savaş yapmadan yaşamışlardır. Dostça ve kardeşçe yaşamışlar ve bunları da bizlere emanet olarak bırakmışlardır. Bu adetler bugün de onların Müslüman torunları tarafından devam ettirilmektedir. Biz, Osmanlıyız. Atalarımız 700 yıl önce buralara geldiler, gelenekleri yaşattılar. Bugünün nesilleri de bu gelenekleri yaşatmaya devam ediyorlar. Bizler, bu gelenekleri yaşattığınız için buralara geliyoruz. ” Görüşlerine yer verdi.

    DİNİMİZ BARIŞ DİNİDİR

    Yaklaşık 16 yıldır bu bölgeyi ziyaret edip etkinliği takip ettiğini, Hebilköy halkına yürekten teşekkür ettiğini belirten Milletvekili İlhan Ahmet, “Hem kültürümüze hem de bu geleneğe destek olmak , yaşatmak ve birlik beraberliğimizi pekiştirmek için buralara gelmekteyiz. Bir siyasetçi olarak, Azınlık milletvekili sıfatını yıllarca kullanmış bir insanım. Parti sıfatını kullanmadım. Amacım birlik ve beraberlikti. Meclis’te dinimizi, dilimizi, kültürümüzü korumanın, sahip çıkmanın şartı da budur. Dinimiz barış dinidir. Bir siyasetçi olarak yaşadığımız ülke dinine saygı duyarak; dinimizi, dilimizi korumak için mücadele verdim ve vermeye de devam ediyorum. Bu mücadelemin de kardeşlerimiz tarafından kabul gördüğünü görmek bana mutluluk vermektedir. ” İfadelerini kullandı.

    Kozlukebir Belediyesi Başkan Yardımcısı  İsmail Molla Ali Memet İsmail, Hebilköy halkına bu geleneği sürdükleri, insanları burada buluşturdukları için teşekkür ettiklerini belirtti.

    SADECE GÖRÜNTÜ OLARAK ARANIZDA DEĞİL, GÖNÜLLERİMİZLE DE ARANIZDAYIZ.

    Bu güzel geleneği yaşattıkları için Hebilköy halkına teşekkür eden Eyalet meclis üyesi ve BAKEŞ G.S. Mustafa Katrancı, “Yıllardan beri sadece görüntü olarak aranızda değil, gönüllerimizle de aranızdayız. Bundan sonra kardeşliğimizin pekişerek devam etmesini diliyoruz.” İfadelerini kullandı.

    PARTİMİZE SAHİP ÇIKTINIZ

    6 Mayıs tarihinde DEB Partisi’nin ikinci kez AP seçimlerine katıldığını Rodop ve İskeçe’de birinci parti yaptıklarını belirten DEB Partisi temsilcisi Gazeteci Ramadan Molla, “Biz, bu mücadelede 42 AP adayı idik. Bir çok değerli insanımız sahada yer aldı. Partimize sahip çıktınız. Çok teşekkür ediyoruz.” Görüşlerine yer verdi.

    Herkese teşekkür ettiğini belirten SEÇEK Derneği Başkanı Mesut Şerif, “1350 yıllarında buraları fetheden insanları anmak için düzenlenen bir etkinliktir.” Görüşlerine yer verdi.

    Konuşmalardan sonra katılımcılara bölgenin ünlü yemeği “Bakırlama” ikram edildi.

    Önemli bir gelenek yaşatılmaya çalışılmaktadır

    Hebilköy’de – Hloi- uzun yıllardan bu yana önemli bir gelenek yaşatılmaya çalışılmaktadır. Türkiye’de şampiyon olan futbol takımlarının renkleri köyün karşısında yer alan dağdaki taşlara boyanmaktadır. Bugüne kadar FB, GS, BJK ve Bursaspor’un renkleri şampiyon oldukları yıllarda taşlara boyandı. Geçen yıl GS. şampiyon olmasına rağmen, taşlar hala bir önceki yılın şampiyonu BJK renkleriyle kalmaya devam ediyor. Yaşanan ekonomik kriz sonrası köyden gençlerin Avrupa ülkelerine gitmesi dolayısıyla bu yıl G.S.’ın renklerinin boyanamadığı belirtilmektedir.

    Kırkkurbanı

    Horasan’dan hareket eden Türk akıncıları, batıya Tanrıdağları’na ilerlerken zaman zaman çok çetin direnişlerle karşılaşmışlardır. Bu esnada çok sayıda şehit verilmiştir. Türk akıncılarının hakimiyeti ise kırk dervişte olduğu için “Kırkgaziler” denmiştir. Zamanla Bölgede kazanılan fetihlerin kutlamaları yapılmaya başlanmıştır ki buna da “Gaziler Bayramı” veya “Gaziler Kurbanı” denmiştir. Bugün ise “Kırkkurbanı” olarak anılmaktadır.

    Kutlama 1950 yılına kadar bugün Yunanistan- Bulgaristan sınır çizgisinde yapılmıştır. Sınır tam da halkın deyimiyle “Doğru Gaziler” denen türbelerin ortasından geçince etkinlik Hebilköy yakınına taşınmıştır. Burada da su olmayınca etkinlik bugün suyu çok bol olan Hebilköy yakınlarındaki “Karkam” adlı bölgeye taşınmıştır.

    Hebilköy halkı etkinliği kendi imkanlarıyla düzenlemektedir. Yakın zaman kadar Kırkkurbanı etkinliğinin başka bir destek kaynağı da şöyle anlatılmaktadır. Hebilköy’den Gümülcine’ye göç eden bir kişi orada çok zengin olmuş ve eviyle dükkanından elde edilecek gelirin Kırkkurbanı’na verilmek şartıyla vakfetmiştir. Yakın zamana kadar Vakıflar İdaresi Kırkkurbanı’na her yıl muntazam olarak maddi katkı sağlamıştır.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.